Liseye Geçiş Sistemi (LGS) Nedir?
LGS yani Liselere Geçiş Sistemi ifadesinin kısaltmasından oluşmaktadır.
Liseye Geçiş Sistemi (LGS) olarak ifade edilen yeni sistem, 2018-2019 yılında hayata geçti. İlk kez yapılan sınavda başvuru yapıp, sınava katılan öğrencilerin yaklaşık 1 milyondan fazla olduğu belirlendi.
LGS sınavına ortaokul'un son sınıf öğrencileri yani 8. sınıf öğrencileri başvurmaktadır. Sınava girebilecek 8. sınıf öğrencileri yüzdelik olarak yüzde 70 girdiği sınav puanı, yüzde 30 ise diploma notuyla liselere yerleştirilmektedir.
LGS'de Sorulacak Soru Sayısı Kaçtır?
TEOG yerine gelen LGS sistemi toplam da 90 sorudan oluşacak.
LGS de çıkacak 90 sorunun dağılımı ise şu şekilde;
20 soru Türkçe, 20 soru Matematik, 20 soru Fen Bilgisi, 10 soru Din Kültürü, 10 soru İnkılap ve Atatürkçülük Tarihi ve 10 soru da Yabancı Dil sorularak öğrencilerin çözmesi beklenecektir. LGS konuları yoğun olarak 8. sınıf olarak düşünülse de, tam aksine 6. ve 7. sınıftan da soru gelecek ve öğrencilerin karşısına çıkacaktır.
LGS Sözel Bölüm Soruları
LGS Birinci oturumun da bulunan Sözel bölümde öğrencilere toplam da 50 soru aktarılacak ve sınav süresi 75 dakika olacaktır.
- Türkçe soru sayısı: 20
- T.C. İnkılap soru sayısı: 10
- Din Kültürü soru sayısı: 10
- İngilizce soru sayısı: 10
LGS Sayısal Bölüm Soruları
LGS İkinci oturumunda yer alan Sayısal bölümde ise öğrencilere toplam da 40 soru aktarılacak ve sınav süresi 80 dakika olacaktır.
- Matematik soru sayısı: 20
- Fen Bilimleri soru sayısı: 20
LGS Sınavı Süresi?
Sayısal için 60 dakika olan süreyi MEB 20 dakika daha süre ilave ederek Sınav için 90 soru ve de 155 dakika süre öğrencilere verildi.
Öğrenciler her bir soru için ortalama 1,7 dakika da cevaplamak zorundalar.
LGS'de Yerleştirme Nasıl Olacak?
LGS'de 2 tip yerleştirmeden oluşmaktadır. Birincisi, LGS sınavında belirli bir puan alıp Liselere yerleştirilmesi. İkincisi ise adrese göre yani puansız yerleştirme olarak belirlenmiştir.